Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Никой не знае колко деца има Пеле, както и колко гола е отбелязал
Автор: Екип Varna24.bg 08:42 / 30.12.2022Коментари (0)1089
©
На 82 години ни напусна Пеле. Краля на футбола бе личност, която притежаваше много таланти. Той бе автор на песни, свиреше на китара, играеше във филми и бе майстор на футболната игра. Пеле бе харесван мъж, като доказателство за това са трите му брака и безбройните му любовни авантюри. Дълги години в Бразилия и по света се водят полемики за броя на попаденията, които е отбелязал в своята кариера. Според някои хора той е отбелязал 1283 гола в 1363 мача. Други обаче смятат, че головете са под 1 000, защото не всички попадения са реализирани в официални мачове.

Има неща обаче, които са безспорни. Пеле вкарва 12 гола в своите 14 мача на световни първенства. Той е единственият футболист, който някога е печелил три световни първенства. Той е и най-младият футболист, печелил световно първенство. Около попаденията му все още се водят спорове. Головете му над 1 000 ли са или под 1 000 и за всички мачове ли говорим или само за официални двубои.

Никой не знае и колко деца има Краля на футбола. Приживе той разказваше  свободно за безбройните си връзки с красиви жени. И тук обаче има безспорни факти. Бразилецът е бил женен три пъти. Със сигурност Пеле има седем наследници, ако броим и Сандра Мачадо, която той отказа да признае. През 1996 г. обаче съдът постановява, че тя е негова дъщеря.

Три от децата му – Кели, Дженифър и Единьо са от първия му брак с Розмари дос Реис Шолби. Близнаците Джошуа и Селесте пък се раждат от брака му с Асирия Лемос Сейксас. Сандра Мачадо, която почина от рак през 2006 г., е от извънбрачната му връзка с домашната прислужница Анисия Мачадо. Пеле има връзка и с журналистката Ленита Курц, която го дарява с дъщеря Флавия.

Футболната легенда се жени за Розмари на 21 февруари 1966 г., когато е 25-годишен. Първият му брак приключва през 1982 г., след връзка с бразилския модел Шуша. Вторият му брак с певицата Асирия Лемос Сейксас е сключен през 1994 година. Този брак приключва през 2008 година. През 2016 година Пеле вдигва сватба с третата си съпруга - Марсия.

Всички наследници на Пеле се бяха събрали около леглото му в болницата дни преди смъртта му. От видеата, които публикуваха в социалните мрежи в последните часове стана ясно, че Пеле се сбогува с близките и с приятелите си. От родината му пък долетяха новини, че Бразилия вече се подготвя за най-лошото. За смъртта на легендата съобщи

дъщерята на Пеле - Кели Насименто, която написа на страницата си в Instagram: "Обичаме те безкрайно. Почивай в мир".

Подвизите на бразилския футболист на и извън терена са безсмъртни. Дебатът за това кой е най-добрият футболист за всички времена - Пеле или Диего Армандо Марадона все още е отворен. Кариерата на Пеле говори сама за себе си: цял живот е играл за бразилския Сантос (11 национални отличия и 5 международни титли) с кратък тригодишен престой в Ню Йорк Космос в шампионата на САЩ, където печели една титла. 

Историята обаче е написана с фланелката на Бразилия. Пеле реализира 77 гола в 92 мача, но преди всичко той спечели три световни първенства, две от които като главен герой. Светът се влюби в него на първенството в Швеция през 1958 г., когато той дори не беше навършил 18 години. ФИФА го признава за най-добрия голмайстор в историята на футбола. 

Тук обаче има спорове. Колко попадения е отбелязал Краля на футбола? Максималната цифра, която се среща е 1283 попадения, а минималната - 757 гола. Любопитно е какви са тези цифри, включват ли се негови попадения, реализирани в мачове на младежко ниво и неофициални мачове, като в този случай е нормално и цифрите да варират.

На 19-и ноември 1969 година, когато според статистката, Пеле вкарва своя гол номер 1000 в кариерата си, стотици хора нахлуват на терена. Трябва да мине половин час, докато мачът отново бъде подновен. Има дори основан празник в негова чест. В неговия клуб - Сантос празнуват 19-и ноември като денят, в който Пеле е вкарал своя хиляден гол за отбора. 

През 1967 година е обявено огънят в Нигерия да бъде прекратен за 48 часа, тъй като федералните и бунтовнически войски са искали да видят на живо Пеле, който по това време е бил на посещение в страната.

Отвъд числата обаче, шедьовърът срещу Швеция през 1958 г. - спиране на гърди, прехвърляне на топката над защитника и гол от воле - остава химн за най-чистия талант. Това попадение е сред най-красивите, отбелязвани на световни първенства.

Пеле расте в бедност. Много често си прави топка от чорап, в който е натъпкана хартия, ритал е и кокосови орехи, защото не е имал футболна топка. Талантът и магията, която твори на футболния терен му помагат да изкачи световния връх. Той е сред най-известните спортисти за всички времена. Бразилия пък няма загуба, когато в състава играят заедно Пеле и Гарична. Легендите никога не умират, спомена за тях ще е вечен.

Още по темата: общо новини по темата: 13
04.01.2023
03.01.2023
03.01.2023
03.01.2023
03.01.2023
03.01.2023
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Живомир Добрев, "Комодор" (Варна): България може да влезе в Топ 10 на ватерпола в Европа!
Футболисти на Спартак Варна вдъхнаха кураж на свой съотборник
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: