Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (1)
Преди 30 години голям Спартак се окичи с бронза
Автор: Екип Varna24.bg 11:10 / 04.06.2014Коментари (0)1184
©
Изминаха 30 години от третото място на Спартак (Варна) в "А" група. В началото на юни 1984 г. варненският отбор завършва след Левски и ЦСКА, но не успява да изпита тръпката от връчването на бронзовите медали заради тънка манипулация на силен човек от властимащите. 16 години по-късно играчите все пак си получиха бронзовите отличия на тържество в китайски ресторант край Варна от генералния секретар на БФС Иван Вуцов. 

За драмата по време на церемонията на "Васил Левски" и за това дали онзи отбор е най-успешният в историята на варненския клуб, потърсихме мнението на трите големи фигури на бронзовия Спартак от 1984-та.

Людмил Горанов - старши треньор на спартаклии

Малко преди края на първенството бихме стабилния Етър във Велико Търново и това ни приближи до бронза. В последния кръг направихме равен с Локо в Пловдив и завършихме трети. На другия ден в София предстоеше награждаването, което щеше да е след мача Левски - ЦСКА. Момчетата бяха в еуфория от добре свършената работа, вълнуваха се и вече бяха съблечени по екипи, когато човек от футболния съюз ни каза да не излизаме. Това бе огромна несправедливост, която силно ни нарани. Румен Димов не издържа и ритна в задните части проф. Ангел Шишков. По-късно разбрахме, че трети е станал Сливен, тъй като е подал контестация за мача във Враца и му е присъдена служебна победа с 3:0. Аз зная кой е човекът, който ни отне това, което постигнахме с огромен труд на терена, и защо го направи. Макар че ни скроиха подъл номер, аз и момчетата винаги сме се чувствали трети в България през 1984-та. 16 години по-късно несправедливостта бе поправена и си получихме медалите. Третото място тогава бе връх на едно много успешно поколение на Спартак, което година по-рано стигна финал за купата и 1/8-финал в КНК, където отпадна достойно от Манчестър Юнайтед. По-младите трябва да знаят, че третото ни място бе равносилно на титла, тъй като по онова време първите две места бяха запазени за Левски и ЦСКА.

Красимир Зафиров - вратар и капитан на Спартак

Бяхме седнали на третия или четвъртия ред под козирката на "Васил Левски" и гледахме Левски - ЦСКА, като нямахме търпение двубоят да завърши и да ни наградят с бронзовите отличия. Към края на срещата дойде човек от БФС и ни каза: "Не се събличайте, няма да ви наградят." Чудехме се какво става и започнаха разпалени коментари. След края на двубоя, който Левски спечели с 3:1 и стана шампион, слязохме в тунела и не знаехме какво да правим. Наско Сираков ни окуражи: "Как така няма да се събличате, Вие сте трети." Отидохме в съблекалнята, съблякохме се по екипи и когато тръгвахме към тунела, ни върнаха обратно. Не мога да ви опиша колко унизени се почувствахме. Аз излязох на терена, за да си получа купата за най-добър вратар на първенството. Бях се наредил последен до играчите на ЦСКА и този, който ги награждаваше, ме помисли за техен футболист и тръгна да ми връчва среброто. Казах му да не го прави, защото моят отбор е в съблекалнята. Оказа се, че са направили Сливен трети, защото е спечелил служебно във Враца с 3:0. Уважили са му контестацията, тъй като футболистът на домакините Бойко Краев е играл през есента във "В" група и бил наказан за първите два кръга от пролетния полусезон. Но защо тази контестация е прикривана 2 месеца, след като мачът Враца - Сливен беше във втория пролетен кръг? След това имаше още 13 кръга и ако знаехме за жалбата, можехме да бием Локо в Пловдив в последния кръг и тогава изфабрикуваната служебна победа на сливенци нямаше да им е достатъчна. Добре че 16 години по-късно правдата възтържествува и ни връчиха медалите. Но през това време аз и моите съотборници винаги сме се чувствали бронзови медалисти. Нашето поколение бе успешно и силно, но не мога да кажа, че е номер 1 в историята на клуба ни. Преди нас поколението на Илия Кирчев също завърши на трето място в "А" група и участва в евротурнир.

Живко Господинов - "електронният мозък" и звездата на Спартак

- Живко, какво се случи, когато разбрахте, че няма да ви наградят с бронзовите медали?
- Настана голяма суматоха. В първия момент никой не разбра какво става. По-късно истината излезе наяве - на силния партиен другар от Сливен не му било изгодно да връчват медалите на нас и измислил някаква причина, за да зарадва своите съграждани.

- Каква беше вашата реакция?
- В знак на протест обявих, че няма да играя за националния тим в Дания след три дни, и го направих въпреки заканите, че и физзарядка на терасата няма да ми разрешат да правя.

- През 2000 г. ви връчиха отличията. През тези 16 години чувствали ли сте се бронзов медалист?
- Аз винаги съм живял с мисълта, че съм трети в България, но едно е да ти връчат медалите пред пълен стадион и друго да ги получиш в ресторант. Тръпката е съвсем различна.

- Спартак '84 ли е най-успешният отбор в историята на клуба?
- Фактите безспорно показват, че е така. За два сезона играхме финал за купата, стигнахме 1/8-финал в европейски турнир и завършихме трети в "А" група. Когато фактите говорят, и боговете мълчат. Тези мигове са влезли в историята и са моите най-приятни спомени в Спартак.

Ето и състава на Спартак, който стана трети в България през 1984-та:

Вратари: Красимир Зафиров, Стефан Симеонов

Защитници: Ниазим Исмаилов, Асен Михайлов, Сашо Борисов, Владимир Николчев, Румен Димов, Ради Радомиров, Тодор Попов

Халфове: Красимир Венков, Борислав Гьорев, Живко Господинов, Стефан Найденов, Милен Янков

Нападатели: Пламен Казаков, Емил Личев, Георги Алексиев, Стефан Стефанов, Желязко Желязков

Старши треньор: Людмил Горанов, помощник-треньор: Благой Калфов.



Източник: "Народно дело"

Още по темата: общо новини по темата: 225
10.03.2015
09.03.2015
09.03.2015
06.03.2015
02.03.2015
28.02.2015
предишна страница [ 1/38 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров стартира там, където сензационно победи Новак Джокович
Любопитно! Не футбол, а баскетбол сякаш са мачовете от АМФЛ-Варна
Велико! Григор Димитров се изкачи до номер 1 в света в уникална статистика
Ватерполният "Комодор" - Варна ликува с победа над КПС "Варна" при 17-годишните
Григор Димитров е втори в света по любопитен показател, Джокович не е в Топ 10
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: