Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Арх. Калина Павлова: Новият главен архитект на Варна е некомпетентен
Автор: Екип Varna24.bg 13:59 / 10.05.2010Коментари (0)4480
© Varna24.bg
Архитект Калина Павлова, която загуби конкурса за главен архитект на Варна, обвини конкурента си Петър Йорданов в некомпетентност. В писмо до медиите тя го обвинява, че не знае състава на експертния съвет по устройство на територията, когото Йорданов трябва да контролира според закона. Ето и писмото на арх. Павлова:

Главният архитект на Варна, арх. Петър Йорданов, който привидно доказа компетентността си на проведения конкурс, не е наясно със състава на експертния съвет по устройство на територията /ЕСУТ/ на Община Варна, въпреки че негова е отговорността да координира и контролира този съвет, съгласно чл. 5, ал. 3 от ЗУТ.

На въпрос зададен със заявление за достъп до информация, членове ли са на ЕСУТ при община Варна, представители на Съюза на архитектите в България /САБ/ и представители на Камарата на архитектите в България /КАБ/, той е отговорил с „Да". От челната страница на протоколите на ЕСУТ, обаче става ясно, че такива представители в състава на ЕСУТ няма. Същото се потвърди и от събраните доказателства по адм. дело 394/2010г. заведено във връзка със същото заявление за достъп до информация.

Камарата на архитектите в България - Регионална колегия Варна представи на Административен съд Варна, кореспонденция според, която става видно, че в отговор на запитване от община Варна от 20.02.2007г. в лицето на главния архитект тогава Иван Трендафилов, Камарата е определила за свой представител в ЕСУТ - арх. Владимир Попов, съгласно чл. 6 ал. 2 и ал. 4 от ЗУТ. Писмото за това е изпратено на 24.10.2007г. до кмета Кирил Йорданов, с копие до главния архитект Иван Трендафилов и директор дирекция „АГУП" арх. Лиляна Куцарова.

Съюзът на архитектите в България - Дружество Варна със свое писмо до кмета Кирил Йорданов от 03.12.2008г. също е определил свои представители в ЕСУТ, а именно арх. Юлия Железова и арх. Калина Павлова. Съюзът обръща внимание на съда, че отговор на това писмо от Община Варна, не е получаван и съответно САБ Варна няма представители в състава на ЕСУТ при община Варна за целия период до датата на писмото издадено от гл. архитект Петър Йорданов на 22.01.2010г.

Експертният съвет по устройство на територията при община Варна е основният консултативен орган, който допуска изработването на градоустройствени проекти, одобрява ги, разглежда жалбите по тях, одобрява инвестиционни проекти и т.н. Кметът и Общински съвет Варна издават заповеди и решения за одобряване на градоустройствените разработки едва след като те бъдат приети от експертния съвет, както е съгласно чл. 129, ал. 1 и ал. 2 от ЗУТ. За разлика от експертния съвет по Закона за устройство на Черноморското крайбрежие, който разглежда проекти само по крайбрежието, експертния съвет /ЕСУТ/ по Закона за устройство на територията /ЗУТ/, за който са установени нередностите, заседава най-малко два пъти всяка седмица и разглежда всички територии на Община Варна.

За съжаление въпреки проведения конкурс за главен архитект, въпреки наличието на длъжността директор дирекция „АГУП", заета от арх. Лиляна Куцарова, в помощ на дейността по координация и контрол на ЕСУТ, въпреки заявените словестно желания на кмета Кирил Йорданов за качествен контрол над строителството и развиване на качествена градска среда, въпреки наличието на заместник кмет по строителството в негова помощ, арх. Венелин Жечев, повече от година експертния съвет на община Варна взема решения без браншово и неправителствено представителство в него, а главният архитект не е наясно и нехае за това. Как да си обясним тази ситуация?

Ако приемем, че конкурсът за главен архитект е бил честен се питаме, защо толкова компетентен човек като главния арх. Петър Йорданов има това поведение? Или може би не иска да се кара с кмета и изпълнява всичките му законни и не до там законни нареждания, защото е важно гл. арх. и кмета да работят като един екип, както каза арх. Георги Минчев по време на конкурса за главен архитект? Това поведение на арх. Петър Йорданов обаче може да му донесе не до там добри резултати и дори да му се наложи да понесе той отговорностите пред закона.

Ако приемем, че конкурсът за главен архитект не е бил дотам честен се питаме, кой е в основата на манипулациите? Самият кмет ли, Кирил Йорданов, или назначените от него хора - заместник кмета арх. Венелин Жечев и директор дирекция „АГУП" арх. Лиляна Куцарова? А може би всички заедно?

Така или иначе при създалото се внимание към проблемите на градоустройството във Варна през последната година от страна на обществеността, а също и от страна на самия кмет Кирил Йорданов и при провеждането на конкурс за длъжността главен архитект, грешките и пропуските на администрацията относно експертния съвет на община Варна не биха могли да бъдат в резултат на небрежност! Дали пък тогава няма още медузи плуващи в дебрите на общинската администрация или направо акули ?




Още по темата: общо новини по темата: 8
06.12.2010 »
30.11.2010 »
12.10.2010 »
05.07.2010 »
05.03.2010 »
04.03.2010 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Наводнения 2024
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: