Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Иван от Каменар: В училище няма да се върна, страх ме е
Автор: Екип Varna24.bg 14:15 / 20.09.2010Коментари (0)812
© Varna24.bg
Отказвам се от училище и повече няма да се върна там, защото ме е страх. Това коментира десетокласникът от Каменар Иван Алексиев, заради когото в петък в техникума по сградостроене "Кольо Фичето" е станал боят, а сега едно невинно момче бере душа в МБАЛ "Света Анна". Иван е сравнително кротък, досега не е създавал проблеми на родителите или на преподавателите си. Така твърдят негови роднини. "Ако детето ни беше конфликтно, нали още миналата година щяха да го изхвърлят от училището или поне да ни викат на срещи, за да ни предупредят", нарежда леля му Анка.

"Всъщност аз нямам претенции към пострадалия Иван. Ние с него нито сме се обиждали, нито пък той ми е посягал. Но всеки ден, когато отивах с другите момчета от Каменар в училище, имаше трима, които ни обиждаха, на няколко пъти са ни посягали и ние дори не смеехме да излизаме в междучасията от класната стая", разказва патилата си Иван Алексиев. За школските си проблеми той никога не е споделял с близките си. Вместо това той и приятелите му от селото неколкократно са съобщавали на зам.-директора на техникума. Но вулгарните обиди и заплахи спирали за малко и на следващата седмица колелото пак се завъртало. "Псуваха на майка, казваха, че съм мръсен черен циганин, да се махам, защото не ме искат там, не можело да уча на едно с тях", коментира Иван, уточнявайки, че агресията не е отскоро, а още от постъпването му в училището миналата година.

Атанас от Каменар: Не ни бият, защото винаги мълчим

Освен Иван още три момчета от Каменар посещават "Кольо Фичето". Едно от момчетата, решило, че етнически различните също имат право на образование, е Атанас. "Единствената причина досега да не са ни пребивали по-големите ученици от училището, е, че когато те ни обиждат, ние мълчим", коментира десетокласникът. Той си спомня как наскоро една сутрин тримата ученици, които ежедневно ги малтретирали, ги посрещнали в двора на школото и им казали да бягат оттам, защото "майка им черна циганска ще е..." "Ние не отвърнахме нищо. Просто замълчахме и си влязохме в класната стая", казва Атанас. И допълва, че именно за тези тримата е бил предназначен петъчният бой. А пострадалият Иван всъщност се оказал в стаята заедно с другите и случайно е пострадал.

Анка Христова, лелята: Не трябваше да се стига дотам

Ето, постигна се целта. Децата ни се отказаха да учат. Това са поредните роми, които ще останат без образование, но не защото не са искали да учат, а защото ги прогониха. Как да се върнат децата в училище, та нали ще ги убият. Така коментира ситуацията лелята на Иван Алексиев - Анка Христова. Жената не може да се примири с това, че поредните ромски тийнейджъри ще останат без образование, без възможност за един малко по-добър живот. "Децата от училището постоянно им казвали, че там не им е мястото, че не може да учат. Защо!? Преди нашите родители по не са държали на образованието, но сега ние искаме децата ни да учат", нарежда лелята. Но дълбоко съжалява, че сега едно дете, и то невинно, бере душа в болницата. "Не трябваше да става така с Иван, дето е в болницата. И той е рожба на майка, и той е дете. Но нашите са предупреждавали какво става и никой нищо не е направил, за да предотврати най-страшното", коментира Анка.

Асен, биячът: Как да не посегна, като ми вдигат ръка

"Как да стоя, как да не посегна, като един от тях вдигна стол да ме удря с него", коментира братът на Иван Асен, който всъщност е и един от тримата биячи в петък. Според разказа му ромите не са тръгнали към момчетата с идеята да ги смелят от бой, а да ги предупредят за пореден път да не се закачат. Но нещата излезли извън контрол.

Светослав Алексиев, чичото: Станалото е било самозащита

"В това училище сигурно има 500 български момчета, да са живи и здрави. Но има и четири момчета от малцинството, които искат да учат. Вижте, десети клас са, а нямат добър правоговор, затова трябва да им се даде шанс. Тези момчета наистина искат да учат, но никой не им дава възможност и не само в това училище, а където и да отидат, ще е така", коментира чичото на Иван Алексиев - Светослав. Според него проблемът изцяло е на етническа основа. "Хората от малцинствата ги отблъскват отвсякъде - и в училище, и на работа, и където и да е", коментира той. "Не сме казали, че трябва да има бой, но ние гледаме на станалото като на самозащита, защото първо другите са посегнали. Ако сте вие на тяхното място, как щяхте да постъпите!?", допълва младият мъж и отново призовава ромите, които искат да получат образование, да бъдат оставени на мира.

Източник: в. "Народно дело"




Още по темата: общо новини по темата: 24
25.10.2010 »
07.10.2010 »
30.09.2010 »
29.09.2010 »
25.09.2010 »
24.09.2010 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Изграждат Синя зона за паркиране във Варна
Матури 2024 г.
Дете от Враца бе простреляно в главата
Евровизия 2024
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: