Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Предават варненец на немските власти заради кибер измами за стотици хиляди евро
Автор: Екип Varna24.bg 19:53 / 03.01.2024Коментари (0)1677
©
Варненският апелативен съд потвърди решение на Окръжен съд – Варна, с което е допуснато изпълнение на Европейска заповед за арест по отношение на издирван българин с цел наказателно преследване. Никола Б. обжалва съдебния акт пред горната инстанция. С Европейската заповед, издадена от Районния съд в Бамберг, Федералната република търси сънародника ни по подозрение в участието му в организирана престъпна група за измами и компютърни престъпления. Заедно със свои колеги, част от които също издирвани от Германия, 28-годишният мъж работел в колцентър с офиси в България. Служителите се представяли с фалшива самоличност по телефона и чрез имейл на клиенти в Германия, уверявали ги, че работят за различни онлайн платформи и с обещания за големи печалби ги убеждавали да инвестират значителни суми във финансови инструменти. Вместо да бъдат вложени, депозираните средства били превеждани по сметки на групата.

Основният спор между страните е за това къде е извършено престъплението. Представителят на Апелативната прокуратура приема, че измамата е довършена на мястото на осъществяване на имотната вреда – където е станало разпореждането с парични средства, а именно в Германия. Защитата счита, че няма доказателства за ощетени германски граждани, т.е. няма измама. Адвокатите отстояват тезата, че частично деянието е извършено в нашата страна, а в тези случаи приложим е българският закон. Ако все пак е имало ощетяване, то не е извършено от търсеното лице, защото Никола не е боравел с финансови средства, а само е предлагал продукти, собственост на дружеството – негов работодател.

Апелативният съд съобрази обвинението: според германските власти 28-годишният мъж е бил част от престъпна групировка от лица, съзнателно и умишлено обединени, за да извършат продължителна, съвместна "кибертърговска измама“. Съгласно описаното в Европейската заповед за арест, в резултат на телефонните си разговори Никола осъществил 40 депозита в размер на 328 951 евро. Срещу него не са водени досъдебни производства в България за въпросните деяния.

В решението си въззивният съд припомня, че ако престъплението, за което е издадена ЕЗА, е извършено изцяло или частично на територията на изпълняваща държава, това е сред относителните основания за отказ да бъде изпълнена заповедта. Изпълняващият орган трябва да прецени къде е по-ефективно да се води наказателното производство, с оглед местонахождението на доказателствата, на пострадалите, напредналостта на разследването, къде възпитателният ефект от евентуална осъдителна присъда би бил най-ефективен и коя държава има най-голям интерес от постановяване на присъда. В конкретния случай наказателно преследване се води във ФРГ, а мотивирани да осъществят банкови преводи са предимно нейни граждани. Т.е. измамите са били извършвани чрез отдалечен достъп между дееца и жертвите, а вредите са предимно за граждани на Федералната република. Образуваното там производство включва значителна по обем информация.

Варненският апелативен съд е категоричен, че за цялостно и ефективно разследване, предвид трансграничната специфика на престъплението, трябва да се отдаде приоритет на юрисдикцията на издаващата държава. Там е започнало наказателно преследване, там са жертвите на деянията, там са събрани доказателства. Затова и чрез предаването на исканото лице на германските съдебни власти, то ще има реална възможност да реализира пълноценно и ефективно защитата си, включително и като участва в процеса на събиране на доказателства. Молещата държава е гарантирала възможността българинът да бъде върнат в родината си за изтърпяване на евентуално ефективно наказание.

С тези мотиви Апелативният съд потвърди решението за предаване на българския гражданин Никола Б. на компетентните органи в Германия.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
Изграждане на Национална детска болница в София
Войната в Украйна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: