Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Сигнализират за нови нарушения по казуса с Алея Първа
Автор: Екип Varna24.bg 09:43 / 18.01.2010Коментари (0)1565
© Varna24.bg
Във връзка с намеренията на „Холдинг Варна" АД, със съдействието на Областна администрация и подкрепата на едно гражданско сдружение, да извърши строителство като недействителен собственик на 122 дка имоти от крайбрежната ивица и Морската градина, сигнализирахме община Варна и експлоатационните дружества да обърнат внимание, че терените са с валидни актове за изключителна държавна собственост (ИДС) и евентуалното издаване на разрешение за строеж, сключването на договори за присъединяване и самото присъединяване към техническата инфраструктура на обектите при нищожни документи за собственост, биха били незаконни действия, съобщиха от Сдружението за оптимизиране на правосъдието и администрацията (СОПА).

Според инж. Юлиян Чолаков от сдружението и арх. Калина Павлова (от Обществен център за околна среда и устойчиво развитие - ОЦОСУР) наличните актове за ИДС се отнасят за територията на предвидения за изграждане комплекс „Алея първа". Те посочват, че от писмо с изх. № 03.07-66 /14.12.2009 г. е видно, че Министерски съвет не е приемал решения за преактуването на имотите от ИДС в частна държавна собственост (ЧДС). Без такива решения съгласно Закона за държавната собственост всяка следваща трансформация на собствеността е нищожна, подчертават от гражданските организации с уточнението, че терените и сега са ИДС, и никога не са били ЧДС, за да могат да се продават. Поради което и притежаваните от купувача „Холдинг Варна" АД документи за собственост според тях са нищожни.

Това е и причината да бъде сезирана Варненска окръжна прокуратура (ВОП) с допълнителни данни за извършени закононарушения със сигнала, подаден от СОПА на 11 януари. Новото искане: Да бъде възложена и извършена проверка на наличните данни за престъпления по чл.282 ал.2, чл.311 ал.1 или друга разпоредба от Наказателния кодекс (НК), извършени от Аврам Тодоров в качеството на заместник-областен управител и Христо Контров в качеството на областен управител на област Варна, както и дали същите са участвали или действали по поръчение или в изпълнение на решение на организирана престъпна група по смисъла на чл.93 т.20 от НК при извършването на сделка с имоти, за които се знае, че длъжностното лице в кръга на службата си ги е преактувано незаконно от ИДС в ЧДС.

Освен това: Да бъде възложена и извършена проверка на наличните данни за престъпление, извършено от Данчо Симеонов в качеството на Областен управител на област Варна, ако в кръга на службата си заедно с юрисконсулти в Областна администрация е прикривал и продължава да прикрива валидните актове за ИДС и извършените закононарушения. В съобщението на СОПА се посочва още: В случай, че ВОП не е в състояние да гарантира своята независима и самостоятелна работа поради наличната предубеденост на основание чл.29 ал.2 във връзка с чл.47 от НПК, сигналът да бъде изпратен на по-горестояща прокуратура, а варненската да си направи колективен отвод.

Специален акцент е поставен върху искането прокуратурата да се присъедини към производството по адм. дело № 2977 /2009 г. по описа на Административния съд като контролираща страна в защита на закона, за да бъде възстановено законосъобразното състояние на нещата относно собствеността и владението на горепосочените 122 дка имоти, независимо от субективната преценка на съдия Борислав Милачков, че гражданите и гражданските организации нямали правен интерес да оспорват сделка с ИДС, нито да се спазва законът. Защото кой друг освен гражданите би възроптал срещу тази сделка - птиците в небето, рибите в морето или катеричките в Морската градина, питат инж. Чолаков и арх. Павлова.

Те добавят, че извършената продажба на държавна земя без търг и конкурс под формата на държавна помощ противоречи на принципите за конкуренция. Държавна помощ е допустима за насърчаване на проекти в икономически слабо развити райони, но не и за укрепване на свлачища и срутища чрез строителството на хотели по и без друго вече презастроения морски бряг, смятат от СОПА и ОЦОСУР. А контролът дали средствата на европейския данъкоплатец се разходват за държавни помощи, съвместими с общия пазар, се извършва от Европейската комисия, Генерална дирекция „Конкуренция", Регистър „Държавни помощи" и нарушенията могат да доведат негативи за страната ни, напомнят от двете сдружения.

Източник: Днес +




Още по темата: общо новини по темата: 107
28.03.2017 »
22.02.2016 »
22.02.2016 »
19.02.2016 »
18.02.2016 »
25.07.2014 »
предишна страница [ 1/18 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Зелен преход
Крал Чарлз е болен от рак
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: