Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
В онкоболницата във Варна оказват психопомощ на пациентите
Автор: Екип Varna24.bg 11:13 / 16.11.2016Коментари (0)925
©
Общинската онкологична болница във Варна стартира първата по рода си в България програма за специализирана психосоциална подкрепа на онкологично болни пациенти, предаде Дарик. Щатен психолог и четирима доброволци работят по световните стандарти за оказване на помощ на болни от рак и техните близки.

Направлението за психосоциална подкрепа на онкологични пациенти е създадено в началото на юли. Изразява се в специализиран кабинет в диагностично-консултативния блок с постоянно присъствие на онкопсихолог в него.

На всеки пациент с диагностицирана злокачествена болест се предоставя използвания в световната практика въпросник за самооценка - свръхпрост тест, наречен дистрес-термометър, който бързо и точно определя "градуса" на човешките притеснения, тревоги и страхове, свързани с болестта. Заедно с термометъра на разположение е и стандартизиран списък за самооценка, в който психосоциалните проблеми на индивида могат да бъдат строго конкретизирани.

Всички данни от началните оценки и от последващото проследяване се документират чрез оригинален софтуер, който на практика съставя и организира психологическо медицинско "досие" на всички онкологични пациенти.

"И досега душата на българския онкологичен пациент е необитавано социално и психологично пространство, в което лекарите онколози не желаят да пристъпват или поради страх от собствената си неподготвеност, или под предлог, че липсва институционална организираност и държавни инвестиции. Злокачествените болести в България се третират с хирургия, лекарства и лъчелечение, но никой не проследява драмата на ума и сърцето, разиграваща се зад декора на болното физическо тяло", изтъкват от онкоболницата.

Подробности за програмата ръководството на онкоболницата ще представи днес. Ще бъдат обявени и плановете на здравното заведение за разширяване на мащаба на инициативата и разгръщането й включително в посока на специализирано образование.









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Евроизбори 2024
Рокади в ДПС
Ремонти във Варна
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: