Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
590 варненски семейства са съхранили стволови клетки от новородените си бебета
Автор: Екип Varna24.bg 10:05 / 12.10.2010Коментари (0)836
© Varna24.bg
Само за четири години 590 варненски семейства са съхранили стволови клетки от новородените си бебета. Компанията Крио - сейв предлага услугите си в България, включително и в град Варна, от 2006 г. насам. До момента има съхранени над 2000 проби на български деца, а в световен мащаб съхранените проби надхвърлиха 130 000. По случайност 2000-то семейство у нас е от Варна и то получи като подарък т. нар. "Комбинирана услуга". Тя дава възможност родители да запазят хемопоетични стволови клетки, изолирани от кръвта на пъпната връв, и мезенхимни стволови клетки, добити от самата тъкан - фрагмент от пъпната връв, съобщи г-жа Йорданка Енева, мениджър на компанията Крио - сейв в София.

Стволови клетки от остатъчна кръв на пъпна връв и тъкан, могат да бъдат взети във всяка от болниците във Варна, където се ражда. Това става от лекар със сертификат веднага след раждането. Процедурата е безболезнена и не крие никакъв риск както за майката, така и за бебето. След като пробата е взета и върната обратно в специален сет, с прикрепен уникален идентификационен номер, тя се предава на сертифициран куриер, който я транспортира до главната ни лаборатория в Ниел - Белгия, съобщи още г-жа Енева. Пробата с жизнени стволови клетки се обозначава, разделя се в две епруветки и се замразява. Едната епруветка остава в Ниел - Белгия, а другата се съхранява в лабораторията на Крио - сейв в Холандия. Това важи и за пробата със стволови клетки от тъкан.

Целта е семействата да имат съхранени стволови клетки на две отделни места, заради по-голямата сигурност. И разбира се, ако един ден им се наложи да ги използват, ще имат на разположение четири проби /две с хемопоетични стволови клетки и две с мезенхимни/. Клетките се съхраняват за 20 години. След като клетките са успешно съхранени, компания Крио - сейв издава сертификат. Това е официалният документ на родителите, че имат съхранени стволови клетки в Крио - сейв.

Стволовите клетки са клетки родоначалници. Наричат се още "универсални", защото са недиференцирани, неспециализирани клетки. Впоследствие те се специализират и се превръщат в кръвни, костни, мозъчни, нервни, чернодробни, бъбречни, сърдечномускулни, панкреатични, епителни, чревни, хрущялни и други видове клетки. Значимостта на стволовите клетки се изразява във възможността им да се самообновяват, да заместват или възстановяват увредени такъни. Лекарите по света залагат все по-големи надежди по отношение на терапията с тях. Доказано е приложението им в лечението на онко-хематологични заболявания, като левкемии, лимфоми, сърповидно-клетъчна анемия и други. Правят се все повече изследвания и във връзка с лечението на други болести, например диабет тип 1, болестта на Паркинсон, болестта на Алцхаймер, детска церебрална парализа, сърдечно-съдовите заболявания, заболяванията на имунната система, при травми на гръбначния стълб, метаболитни нарушения, ревматоиден артрит и други, обясни г-жа Енева.

Съвременната медицина в лицето на клетъчната терапия, тъканното инженерство, клиничната имунология, микробиологията и биотехнологиите отдава голямо значение на употребата на стволови клетки, пред които традиционната медицина е безпомощна. На 12-ия Национален конгрес по акушерство и гинекология, който се проведе в края на седмицата в Новотел - Пловдив, в Секция "Стволови клетки" участие взеха трима лектори, които представиха развитието на темата в Европа. Двама от тях са световно признати учени от университета в Лион, Франция. Известно са с това, че са създали мини черен дроб от стволови клетки. Професор Колин МакГукин е международен експерт в областта на стволово-клетъчната биология, тъканното инженерство и регенеративната медицина, съветник към Папския научен институт, Ватикана, признат гост-лектор в Европейската комисия и американския Сенат. Д-р Николас Хораз е част от неговия екип, ръководител на изследователската група. Гилермо Мюньос, Испания представител на най-голямата в Европа компания за съхранение на стволови клетки Крио - сейв, бе третият участник. Лекторите разказаха подробности за видовете стволови клетки /хемопоетични - добивани от кръвта на пъпната връв, и мезенхимни - от самата пъпна връв/, допълни в заключение г-жа Йорданка Енева.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: