Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Чавдар Трифонов: Как се раздават пари за култура в община Варна?
Автор: Екип Varna24.bg 13:39 / 19.03.2015Коментари (0)1753
©
Община Варна възнамерява да финансира с 600 000 лв. от бюджета си за култура българо-американска компания с уставен капитал от 10 лв., регистрирана през 2013 г. "Авант-Гарде Ентертеймънт Груп" ЕООД е представлявана от музиканта Иван Кутиков, който от 26 години живее в Лос Анжелис, съобщава кандидатът за кмет на Варна Чавдар Трифонов. Ето и цялото изказване на Трифонов за медиите:

Основателят на LA StareGate Кутиков се връща у нас с мащабен проект за 3 млн. евро, като иска от общината 300 000 евро за реализиране на онлайн състезание за певци. Въпросната сума представлява близо ¼ от бюджета на община Варна за международни и местни културни прояви, който тази година възлиза на 2,6 млн. лева. За получаването й не се кандидатства по стандартния ред към общинския фонд "Култура", включващ редица условия и обосновки, които местните творци трябва да представят за финансиране дори от 600 лв.

Патрон на грандиозния проект, наречен BlackSea Rocks ще бъде кметът на Варна Иван Портних, с когото вече има подписан меморандум за сътрудничество. В придружително писмо на Кутиков, внесено до председателя на Общинския съвет и председателите на комисиите по култура, младежки дейности и спорт, и туризъм, се посочва, че проектът е официално подкрепен от кмета Иван Портних. Въпреки декларираната официална подкрепа, в комисията по култура, която трябва да даде съгласието си за отпускане на 600 000 лв. на BlackSea Rocks, не е получено становище от общинската администрация, нито е представен подписаният от кмета меморандум за сътрудничество. Устна подкрепа декларира единствено зам.-кметът Пламена Маринова.


Министерството на културата също не е наясно все още дали ще подкрепи финансово начинанието, чийто трети, финален кръг се планира във Варна. На 12, 13 и 14 август в Двореца на културата и спорта трябва да се проведат концерти с рецитали на световни звезди. Те обаче са дори по-неясни от подкрепата на културното министерство и кметския меморандум. По думите на Кутиков, с Марая Кери се водят разговори за намаляване на хонорара й, който в момента възлиза на 1,7 милиона долара. Поканена е и британската група One Direction, но не е ясно дали тя е приела поканата.


Единствените сигурни звезди на BlackSea Rocks изглеждат Филип Киркоров и дует Ритон, които ще изнасят концерт на 12 август, според президента на българо-американската компания.

Какво ще получи Варна срещу 600 000 лв.?
"Огромна аудитория и видимост, както по Националната, така и по чуждестранни телевизии, лицензирали права за излъчване. Ще има промоционални видеа, поздравителни видеа от световни знаменитости, като общата стойност ще надхвърли 15 часа. Това не включва времето, в което ще се излъчват материали за Варна, бизнесът и туризма на града онлайн.", обещава в писмото си до председателя на ОбС Кутиков. В същото се посочва, че в момента компанията е в преговори с "китайския фейсбук, китайския туитър, китайския ютюб, китайския гугъл, руския фейсбук, с обща посещаемост на нашия сайт над 200 милиона на ден!". Въпросният сайт lastargate.com не се отваря, а фейсбук страницата LA Stargate Consevatory (с правописна грешка на думата "Conservatory"), регистрирана през 2013 г., приканва да направите първия си пост.


От внесеното до ОбС писмо на "Авант-Гарде Ентертеймънт Груп" не става ясно кой ще носи отговорност и дали ще бъде възстановено финансирането на общината, ако събитието не се състои или бъде реализирано в много по-малък мащаб - без Марая Кери, One Direction и китайския фейсбук.

"Надявам се, да подкрепите този проект, тъй като той е на световно ниво и ще допринесе много за града ни. Патрон на BlackSea Rocks ще бъде кметът на Варна Иван Портних, с когото вече има подписан меморандум за сътрудничество." (Пламена Маринова, зам.-кмет на Община Варна пред комисията по култура към ОбС).

Според първоначално обявените твърдения, междуконтиненталният проект, който включва 12 участници-финалисти от различни държави, в това число и от България, е трябвало да стартира на 1 март. Очевидно към днешна дата това все още не е факт. Вероятно защото 300 000 евро от бюджета на варненските данъкоплатци са решаващи за финансирането на 3-милионния проект с участието на Марая Кери, китайския и руския фейсбук?









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Изчезна 12-годишно дете от Перник
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: