Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Делегация от Ханти-Мансийск на гости на Данчо Симеонов
Автор: Екип Varna24.bg 16:57 / 18.09.2012Коментари (0)1210
©
Десетчленна делегация от Ханти-Манскийски автономен окръг -Югра в Русия, водена от Любов Ковешникова, директор на Департамента по образование и младежки политики посети Областна администрация Варна във връзка с подписаното през 2004 г. Споразумение за сътрудничество между двете административни структури. Делегацията се състои основно от ръководители и експерти в образователната сфера, чиято цел е на място да се запознаят и да обменят опит със свои български колеги.

В началото на срещата областният управител Данчо Симеонов представи част от своя екип и Варненска област, като добро място за развитие на бизнес, доказателство за което са издадените четири сертификата за Инвеститор Клас А на територията на Варненска област, от общо шест такива документа за цялата страна.

"Въпреки настоящите условия областта има положителни икономически показатели и направихме доста през последните 2-3 години", сподели областният управител и подчерта изградената нова писта на Летище Варна, което съвсем скоро посрещна едномилионния пътник, строителството на новия международен пътнически терминал, с което възможността за посрещане и обработка на пътници ще се увеличи чувствително.

"В областта много добре е развита химическата промишленост, а заводи като "Солвей Соди", "Агрополихим" и "Девня Цимент" са с почти нулеви нива на вредни емисии, благодарение на въведените сериозни екологични програми и пречиствателни инсталации", заяви Симеонов. На второ място по икономически показатели, според него са корабостроенето и кораборемонта, а на трето - туризма, независимо от развитите курортни комплекси край града.

Специално място Данчо Симеонов отдели на голямата инвестиция на Московското правителство при изграждането на Санаторно-оздравителния комплекс "Камчия", сътрудничеството с Ленинградска област и възможностите на европейските фондове, от които се възползват не малко общини в областта. По думите на областния управител само за последните две години във ВиК сектора са усвоени 160 млн. евро, главно за ремонт и изграждане на водопроводи, канализации, пречиствателни станции.

"Наличието на пет висши учебни заведения превръща Варна в притегателен центъра за младите хора, което намират тук добри условия за образование и реализация" сподели Данчо Симеонов и отбеляза, че членството на България в ЕК предоставя възможност на българските университети и висши училища да откриват филиали зад граница.

По време на срещата бяха коментирани въпроси, свързани с организацията на работа в образователната област, оптимизация на училищната мрежа, използването на различни методи и добри практики, насочени към работата с деца със специални образователни потребности. Според ръководителя на руската делегация Любов Ковешникова към този този тип ученици се подхожда много внимателно. Работи се по разработването на два основни типа проекти - за подобряване условията за тях съобразно потребностите им и за дистанционното им обучение, чрез използването на високотехнологични платформи. Отчетено бе, че през последните десетина години има дефицит на технически специалисти за сметка на завършилите хуманитарни специалности и за да компенсират това сериозни предприятия и фирми в района на Ханти

©
-Мансийск-Югра подпомагат търсенето, обучението и реализирането на такива кадри. За гостите бе интересна организацията на целодневното обучение в началния курс и в някои основни училища във Варненска област, за което държавата предоставя средства. Работата по проекти бе посочена като едно от основните направления в образователната сфера у нас.

Пред гостите началникът на РИО - Варна Йорданка Атанасова, която по-късно се включи в срещата представи структурата на българската образователна система и държавната политика, там където е възможно децата със специални образователни потребности да бъдат интегрирани в общообразователните училища, като и опита на специализираните учебни заведения да печелят проекти, чрез които да акумулират приходи за нуждите на образователния процес в тях.

Пример за последното бе даден с СОУДНЗ "Проф. Д-р Иван Шишманов", където обучението е на световно ниво и често е сочено за еталон в работата с деца със зрителни проблеми и множество увреждания. Не на последно място бе засегната и темата за подготовката и развитието на учителските кадри, професионалното обучение на младите хора и възможността за образование през целия живот, като в България така и в Русия. В края на срещата домакин и гост си размениха подаръци - Данчо Симеонов подари на Любов Ковешникова реплика на фигура от най-старото обработено злато в света, намерено край Варна, и получи някои от символите на Сургут и Ханти-Манския автономен окръг - Югра. В програмата на руската делегация е включено посещение във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и различни училища от Варна и областта.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Земетресения в България
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: