Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Кметът: Явно упойката от изборите още действа при много хора
Автор: Пламена Николова 11:57 / 27.12.2019Коментари (5)3459
©
"Явно упойката от изборите още действа при много хора", коментира кметът на Варна Иван Портних в отговор на множеството зададени остри въпроси по време на днешното заседание на Общинския съвет, предаде репортер на Varna24.bg.

Ето какво още коментира кметът:

"Уважаеми колеги, искам да ви честитя Рождество Христово и да ви пожелая добра и ползотворна работа. Виждам обаче, че този микрофон яростно се използва за определени опити за политиканстване, за забелязване, може би, за всякакъв вид политически цели. Не смятам, че днешната сесия би трябвало да се натоварва с такъв характер, защото предстоят важни решения, които трябва да бъдат взети в срок до края на годината.

Предстои ни много работа съвместна, по отношение бюджета на града за 2020  година, който ние заедно трябва да приемем през месец януари. Ако така ще я караме, не може това да се нарича конструктивизъм, работа в интерес на града или каквото и да било сходно с това. Тъй като аз не мога да си позволя да използвам този микрофон с такива цели, ще си позволя да направя един коментар не от тази трибуна, за всичко, което чух днес и което чувам в последните дни. Към колегите, особено новите такива, бих искал да ги помоля да четат малко повече, да се запознаят малко по-дълбоко с теоретичната част, с механизмите и принципите, основни положения...Тези колеги, които имат в техните групи малко повече опит, съответно да бъдат в добрия смисъл ментори на работата в съвета, защото не е приемливо да слушаме от партии, претендиращи за сериозност, подобен тип изказвания. Относно спекулациите с темата за общинския дълг. Да кажа, че по-прозрачна тема от тази не знам.

Ако не можете да четете цифрите, тук е г-жа Стефка Господинова и тя може да ви разясни що е то бюджет, актуализация на бюджет, дългови и финансови инструменти. Да се правят обобщения и внушения, че това е тайна и един вид, че безобразия правим, дълбоко не мога да се съглася с това.

Минаха изборите, мина кампанията, явно упойката от изборите още действа у много хора. Събрали сме се, за да вземаме едни важни, определящи за града ни решения, а не да се образоваме. Най-малкото е хубаво да знаете какво е принципал, задавайки ми на мен въпроси по темата "Градски транспорт", принципал по темата е общинския съвет. Има си органи, комисии, можете спокойно да изискате информация, да привикате управителите, борда, тези, които са избрани от Общинския съвет за информацията, която ви интересува. Да мятаме едни цифри в публичното пространство, без да вникваме в тях в дълбочина, и в процесите, които се случват, е меко казано некоректно. И тъй като тук се заговори много за управляващо мнозинство, искам да напомня, че на първата сесия съвета избра своя председател. Това, че за г-н Балабанов са гласували около 40 съветника, не мисля че формира идеята за мнозинство.

Напротив, част от групите в съвета даже не излъчиха свои кандидати. По никакъв начин не искам да се вменява тезата, че ГЕРБ управлява с определени партии в съвета. У мен се сформира мнение, че групата на ДСБ е с групата на Възраждане в коалиционни отношения. Това пролича и по време на изборите. Видно е как топката се препредава и към днешна дата.

По тези като презастрояването аз също ще имам своите конкретни въпроси към голяма част от вас, защото едно е от микрофона да се поставят теми, а друго по някакъв начин да сте съпричастни пряко към този процес. За мен е неясно как формации с дясна ориентация могат да си партнират с формации с ясно изразена неевропейска такава, както ясно чухме днес.

По отношение актуализацията на бюджета, това е нещо съвсем естествено и не мога да го отнеса към квалификацията "безобразие". Актуализацията тя припокрива в много голяма степен гласувания бюджет, който в рамките на годината сме моделирали по едни или друг начин.

Да не пропусна и другото "безобразие", в което ни обвиняват - данъците. В действителност трябва да е ясно на нашите съграждани, че както в предния мандат, така и в този не пипаме нито един данък, който е на ежегодна основа и който касае всички. Тези данъци остават непроменени, въпреки, че във всички големи градове върви процес на повишаване на тези данъци. Опитваме се на база натрупан опит и доброто оптимизиране на общинския бюджет, по линия на европейските проекти и програми и с помощта на правителството да направим така, че бюджетът на Варна да е достатъчно амбициозен, реалистичен и да даде възможност това темпо на обновяване на града да го запазим и ускорим.

Данъкът за придобиване на имущество касае сделки по придобиване на такова. Предвид строителният бум, предвид това, че всички ние виждаме как се презастроява града ни и вие поставяте въпроса като остър и наболял, причинете за този строителен бум нямат касателство към администрацията, нито периода, в който тя е управлявала. Този строителен бум е заложен назад във времето и зад него стоят други конкретни имена. С този данък не засягаме всички варненци, облагаме с 3% имотните сделки, както е във всички големи общини в страната. На този строителен бум аз не мисля да има съображения против. Внушението, че се вдигат като цяло данъците, е категорично невярно. 

Призовавам всички за наистина конструктивна работа, че са важни решенията, които днес трябва да вземете в интерес на града ни. На всички наши съграждани пожелавам една щастлива, успешна и още по-добра за Варна нова година!", завърши Иван Портних.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.12.2019 г.
0
 
 
Нима незнаят Иван Портних и ГЕРБ, че може да има нови избори, тъй като решението за избирането им е сериозно оспорено от мен в съда заради манипулациите в изборния процес! Изборите още не са приключили и ще се боря да докажа, че това не е изборът на варненци!
Aнонимен
на 27.12.2019 г.
0
 
 
Сам си го казва лъжите и това което направи само и единствено за изборите още действа чак той не може да повярва .Така че трябва друг избор следващия път .Иванчо хвърли малко асфалт и прах в очите на гражданите и те му повярваха вързаха се на лъжата .И сега следващите 4 г нищо няма да се направи.
Aнонимен
на 27.12.2019 г.
0
 
 
Никой, не може да взема решение вместо мен, кога съм бил лъган от наглата нация на меЗната власт! Весели битки в моя отбор!
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: