Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Поставят детектори за радон в домовете на доброволци във Варна
Автор: Екип Varna24.bg 09:14 / 16.03.2015Коментари (0)831
© Varna24.bg
Във Варна стартира второ национално проучване за определяне на нивата на радон в жилищни и обществени сгради. Това съобщиха от Регионалната здравна инспекция.

За Варненска област са предвидени 102 детектора за радон, които ще бъдат поставени в домовете на доброволци. Повечето от тях са вече раздадени. Проучването ще е на 2 етапа от по шест месеца, за да може да бъде определена средногодишна концентрация на радиоактивния газ, която да се счита за представителна - скринингова оценка за облъчването в приземните етажи на жилищата.

Първото проучване показа, че Варна е с най-ниски измерени нива на радон в сравнение със София - град, София - област и Пловдив. От 98 жилища, в които бяха поставени радондетектори, само в две бяха измерени наднормени количества - около 400 бекерела на куб. метър. Една от къщите бе в Гръцката махала - тя е строена без бетонна плоча, с гредоред и не е била проветрявана в продължение на седмица.

По принцип Варна е по-малко заплашена от радон в сравнение с другите големи градове в страната, тъй като почвата е варовикова, смятат експертите по радиационен контрол.

Средното ниво на радон в Европа е 200 бекерела на куб. метър.

Във Варна в 95% от жилищата измерените количества са под тази стойност. За старите сгради препоръчителните нива са до 600 бекерела на куб. метър. Рискът от облъчването с естествения радиоактивен газ е 25 пъти по-голям за активни пушачи отколкото за непушачи. Смята се, че цигарите и радонът са двете основни причини за появата на рак на белия дроб. Има обаче и случаи, при които непушачи са поразени от злокачествените тумори, ако живеят в приземните или първите етажи.

Радонът е естествен радиоактивен газ, който се образува непрекъснато при радиоактивното разпадане на радий-222 в почвата и скалите. Може да се придвижва в почвата на големи разстояния, както и да достига до повърхностните земни слоеве и въздуха.

Обикновено налягането на въздуха вътре в нашето жилище е по-ниско отколкото това в почвата около основите на блока. Заради тази разлика жилището "издърпва" радона през цепнатините на основата и другите пролуки в дома и той прониква в стаите.

Естественият радиоактивен газ е невидим, без мирис и вкус и може да се измери само със специална апаратура. От гледна точка на радиационната защита той е доминиращ фактор при облъчването на човека от естествените радиоактивни източници, съществуващи в природата.

Едно добро проветряване на помещенията е най-простият и ефикасен начин за намаляване концентрацията на радон, напомнят експертите.

Източник: в. "Черно море"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Зверство срещу 18-годишно момиче
Covid-19
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: