Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
Страната потъва в мърша
Автор: Екип Varna24.bg 09:48 / 12.10.2010Коментари (0)9084
© Varna24.bg
Варненският и шуменският екарисажи спряха да приемат животински трупове заради неизплатени средства. Така на практика цяла България остава без съоръжение, където да се събират и обезвреждат труповете и страничните животински продукти. Дружеството във Варна обслужва 10 области в страната, а шуменското останалите. По непотвърдени данни на двата екарисажа се дължат около 3 млн. лева. Управителят на "Екарисаж Варна" ЕООД Стефан Капитанов потвърди информацията, но не уточни колко средства му дължи държавата. "Не са малко, но не искам да казвам конкретна сума. Няма да приемаме, докато не ни се платят. Нямаме срокове и планове", лаконичен бе Капитанов. Според него за проблема са информирани Министерството на земеделието и Регионалната ветеринарно-медицинска служба. Има аварийни планове за работа, които са продиктувани от Европейска директива 1774, но те се отнасят за инцидентна невъзможност за прием на трупове и продукти.

Ако ситуацията се задълбочи, ЕС ще забрани износа от България на животинска продукция, прогнозира вчера изпълнителният директор на шуменския екарисаж "Брамас 96" Мирослав Александров. Той също не пожела да назове точната сума на задълженията.

Месечно около 400-500 тона са животинските трупове, обработвани в шуменския екарисаж. Обработката на кланичните отпадъци никога не е спирала, защото там всяка фирма си плаща, уточни Александров. "Най-вероятно хората по места ще започнат загробване на труповете, което е абсолютно забранено по директива 1774", каза шефът на шуменския екарисаж. Докато се разплати с двете дружества, държавата сигурно ще задейства екшън план, който включва ползване на инсинератори за изгаряне на продуктите. Такъв например има на пристанище Варна. Според еколози това в никакъв случай няма да реши проблема. Националната ветеринарно-медицинска служба, която по договор е вторичен разпоредител на държавните средства, изплати на екарисажите в страната изработеното за 2009 г. едва през юни т.г. чрез Българската банка за развитие.

Източник: в. "Позвънете новини"









Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
ТВ и шоу сезон 2024/2025 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бум на коклюш в България
Конфликт Израел-Газа
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: