Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Анализи
Варна
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Бизнес
Криминални
Институции
Други
Читателски
МОСВ нае датчани да оправят задаващата се криза с боклука
Автор: Екип Varna24.bg 10:02 / 09.12.2010Коментари (0)1192
© Varna24.bg
Министерството на околната среда и водите нае чуждестранната фирма "КОВИ" да реши проблема с боклука на Варненска област. Това стана ясно на закритата среща между губернатора Данчо Симеонов с кметовете от областта. Пред криза със сметта са 9 от 12-те общини в региона. Изключение правят само Варна, Аксаково и Белослав, които използват сметището в с. Въглен, докато бъде изграден заводът за боклук в с. Езерово. Вчера двамата представители на датската фирма се срещнаха с кметовете на общини. Тяхната задача е да проучат възможностите за изграждане на депо или съответно извозване на сметта в други области. Общините трябва да бъдат изрядни до 2014 г., за да не отнесат санкции. През януари 2011 г. чуждестранните експерти пък трябва да представят становището си пред Дирекция "Оперативна програма "Околна среда". Тогава ще стане ясно какво ще се случва със сметта на областта. Дали общините ще плащат за курсовете на натоварените с боклук камиони или ще градят евродепо. Освен датските специалисти по боклука на вчерашната среща са присъствали и представители от екоминистерството, шефовете на РИОСВ, РИОКОЗ. "Кметовете бяха категорични, че искат собствено депо, а не да извозват боклука на общините", каза зам.-областният управител Славчо Славов, който инициирал срещата.

От дълго време ръководителите на застрашените общини се опитват да решат проблема и да избегнат задаващата се криза. Първоначално бе избран терен в Провадия, където да се появи евродепото. След редица проучвания обаче екоминистерството не даде положителен отговор за парцела. Установи се, че площадката попада в границите на защитената зона "Провадийско - Роякско плато" и в Мировското солно находище, дадено за 35-годишна концесия. Според експертите в следствие на дългогодишния добив се получава слягване на земната повърхност и представеният доклад по ОВОС не доказва стабилността на депото.

След този отговор кметовете се насочиха към нов терен. Този път парцелът се намира във вълчидолското село Войводино, но отново не бе одобрен от експертния съвет към МОСВ. Така след няколкомесечно и дори годишно лутане по институции кметовете се оказаха в изходна позиция - без подходящ терен, на който да градят бъдещето сметище по евроизисквания. Те са притеснени, защото заради забавянето и неяснотата ще изтърват определените срокове и ще отнесат санкции. Още на предходните срещи на губернатора с кметовете стана ясно, че не са доволни от решението за отпадането на парцела във Войводино и считат, че становище може да се атакува. Министерството на земеделието вече е възложило на Агенцията за подпочвени ресурси да извърши проучване, но засега няма отговор. По тази причина община Вълчи дол, на чиято територия попада терена, са възложили допълнително проучване на почвата. Следващата среща на кметовете с областния управител, на която ще продължи разнищването на проблема, е насрочена за 21 декември.




Още по темата: общо новини по темата: 19
04.04.2024 »
02.08.2020 »
15.07.2020 »
08.03.2012 »
08.03.2012 »
22.02.2012 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Енергийна криза
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Варна и региона.
e-mail:
Анкета
Как се справя Община Варна с овладяването на последиците от проливните дъждове?
Много добре
Добре, но можеше и по-добре
Не се справи
Пълна трагедия

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: