Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (0)
Maтиас Курьор: Искам една мъничка женичка за Коледа!
Автор: Екип Varna24.bg 10:43 / 16.12.2015Коментари (0)2216
© Varna24.bg
Матиас Курьор е от типа футболисти със 7 живота. Той е далеч от лъскавия футбол на Западна Европа, показва много грапавини, но също така фойерверки и тази характерна за него смелост, която го движи от Нант, през Гинган и Испания, за да го заведе в България. Към това трябва да прибавим и няколко трудни месеца, в които бе в Мартиника, където отново да търси вдъхновението да се занимава с футбол. Решението да замине за България преди малко повече от година вероятно изглежда странно, но Курьор живее нов живот във Варна и е един от любимците на публиката, особено след онзи гол във финала за Купата на България. "Меридиан мач" представя интервю, което играчът на Черно море даде пред френски медии.

Имаш много странен път във футбола. Престоят ти в Нант бе наистина тежък. Как гледаш на този период сега?
- Наистина кариерата ми може да се определи като странна и с много перипетии. Това обаче ме прави и горд, защото знам къде съм стигнал. Залитах много, но и съумях да отскоча от дъното и съм много щастлив! Що се отнася до Нант, президентът Кита бе дошъл с идеята да направи от клуба един от най-големите във Франция за много кратко време. Следователно, младите бяха натикани в ъгъла. Това се промени по-късно, сега излизат много млади футболисти от школата. Ако аз бях играл повече тогава, ако ми бяха гласували по-голямо доверие, може би щях да покажа качествата си... Но бях млад, не бях готов психически нито да печеля големи пари, нито да стоя на пейката, защото усещах огъня в краката си. Тогава се почувствах напълно изоставен и си позволих да се поддам на емоциите. Не бях готов и да бъда професионалист.

След като си преживял толкова трудности, сега си направо обожаван в Черно море, благодарение на головете и силните ти мачове. Как се справяш с това? Миналото ли ти позволява да стоиш здраво стъпил на земята?
- Честно казано, договорът ми с Черно море за момента е най-доброто решение в кариерата ми! Някой може и да се изненада, но е напълно вярно! Днес вече не губя лесно търпение. Толкова разочарования съм имал, че единствено искам да се възползвам от настоящото щастие и да продължавам да се обогатявам от другите.

Как би определил професионалната си кариера, ако трябва да използваш само 3 думи?
- Кураж, чест, семейство.

Казвал си, че си получил лоши съвети. Какво би посъветвал ти младите?
- Единственият съвет, който мога да дам на младите, е да се вдъхновяват от големите шампиони. Наскоро четох за Коби Брайънт. Животът му е подчинен на баскетбола, работата и желанието да успее. Всичко друго няма никакъв смисъл. Той дори търси съвети от успели бизнесмени. Днес и аз разсъждавам така. Мисля само за футбол, поставям си цели и ги преследвам. "Приятелите" не смогваш да преброиш, когато всичко върви добре. За жени въобще не искам да говоря. Трябва да умееш да попаднеш в добра среда, това е основното. Точно тук е ролята на семейството. Аз съм изживял всичко това и скромно споделям опита си.

Предлагали ли са ти да споделяш опита си в юношески школи?
- За момента не. Но ще съм щастлив да го направя.

В Мартиника има много неоткрити таланти. Какво става с проекта ти да водиш млади играчи от острова във Франция?
- Не спирам да мисля за него. Вече говорих с някои хора, както и с ръководството на лигата в Мартиника. За момента обаче съм съсредоточен върху кариерата си. В Мартиника има много таланти и искам да направя нещо за моя остров. Пикион например помогна на приятеля ми Кевин Парсемен да подпише договор в американската Мейдгър Лийг Сокър. Да се надяваме, че ще има и много други.

Говорил си за трудности в националния отбор на Мартиника. Има ли прогрес и дългосрочна амбиция?
- Има още организационни проблеми, но нещата се подобряват. Аз вече участвах в "Голд Къп", където се представихме съвсем прилично и направихме равенство като гости на Ямайка. Квалификациите за следващата "Голд Къп" започват скоро и се надявам да участвам.

Рейтингът ти се вдигна многократно, откакто си в България. Виждаш ли се да започнеш на чисто в нов клуб или искаш да продължиш да изкачваш стъпала в България?
- Ще кажа това, което повтарям и на българските журналисти: тук се отнасят много добре с мен, имам пълното доверие на треньорите и на клуба. Какво да кажа за феновете? Те са невероятни, винаги са били зад мен. Бях усещал симпатиите на хората и в предишните ми отбори, но никога по този луд начин. За мен ще бъде много трудно да играя в друг отбор в България. Ако си тръгна един ден, то ще бъде заради сериозно предизвикателно и за предпочитане е да бъде в клуб в друга държава.

Какво знаеше за българския футбол преди да отидеш там?
- Познавах Стоичков, с когото между другото се срещнах, и палача на Франция Костадинов (смее се). Бях чувал и за двата най-големи клуба тук - Левски и ЦСКА, чиято конкуренция може да се сравни с тази между Пари Сен Жермен и Марсилия.

В Черно море има голяма колония от португалци и испанци. Как си обясняваш това? На какъв език си говорите в отбора?
- Треньорът ни е играл в Португалия, явно има връзки там. Все пак сме трима франкофони в отбора! Аз говоря свободно и испански, така че няма проблем с комуникацията. Наскоро трябваше да започна да уча и английски. Не съм много добър, но вече започвам да се оправям, (смее се)

Събрахте се с Мехди Бурабия в Черно море. Той помага ли ти за тактиката и комуникацията на терена?
- Той ме облекчава най-вече в задачата да вкарвам голове. Мехди е супер футболист, който засега не е имал голям късмет в предишните си отбори. Надявам се той да получи в бъдеще шанс в по-силно първенство. Черно море му даде възможност да играе редовно и да покаже качествата си. Опитвам се да му помогна и да му предам опита си, за да постигне целите си. Той ще успее, това е сигурно.

Каква е атмосферата на мачовете в България?
- Лесно е. Когато гостуваш на Левски или Локомотив (Пловдив) е лудница! Но най-много обичам публиката на Ботев. Тя е невероятна! При нас, в Черно море, не е зле - имаме верни фенове, които ни следват навсякъде. Най-добрата атмосфера тук бе на финала за Купата на България, която спечелихме. Беше истинска лудост!

Как приемат в България административното изхвърляне на ЦСКА? Това дава ли повече шансове на по-слабите отбори?
- За да разбереш колко е популярен ЦСКА, ще ти кажа, че играят в трета дивизия, а дават директно всичките им мачове по телевизията. Играят пред пълен стадион. ЦСКА е много голям клуб. Със сигурност най-популярният. За българския футбол ще е добре бързо да се върнат в елита. Отсъствието им е компенсирано от Лудогорец, който игра в Шампионската лига, въпреки че този сезон се затрудни с конкуренцията.

Какво да ти пожелаем оттук нататък?
- Само щастие! Нека кариерата ми в България да се развива все така добре, нека мрежите да се тресат от ударите ми и да подавам и на другите да вкарват! Здраве за семейството ми и за всички, които обичам. Може и една мъничка женичка като подарък за Коледа! (смее се).

Още по темата: общо новини по темата: 101
23.02.2016
17.02.2016
17.02.2016
12.02.2016
12.02.2016
11.02.2016
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Григор Димитров е в Топ 5 на света по асове през годината
Живомир Добрев, "Комодор" (Варна): България може да влезе в Топ 10 на ватерпола в Европа!
Футболисти на Спартак Варна вдъхнаха кураж на свой съотборник
Григор Димитров е кралят на отиграванията и в Монте Карло
Впечатляващо! България с три тенисистки в Топ 20 в световната ранглиста за девойки
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: