Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (7)
Георги Илиев: Върнах се у дома, за да помагам
Автор: Екип Varna24.bg 11:02 / 17.12.2015Коментари (0)1627
© chernomorepfc.bg
След близо три години Георги Илиев се завърна отново в "Черно море". Юношата на Моряците прекара едни от най-добрите си години в тима на варненци, за които има повече от 200 мача и 48 гола. В кариерата си халфът е играл още за "Локомотив" (Пловдив) и ЦСКА, като и с двата тима е ставал шампион. За националния отбор на България има 22 мача и 2 отбелязани гола.

- Жоро, защо предприе ход за завръщане в България и по-специално в "Черно море"?
- Бях казал преди време, че ако не си намеря отбор в чужбина, ще се върна в България. И ето ме в "Черно море". Подписах договор за година и половина. Моят китайски мениджър не успя да ми намери клуб в Китай, не продължих и контракта си с "Шъдзяджуан", но в това няма нищо странно. Случват се такива неща, важното е, че ще продължа да играя футбол в добър отбор, какъвто е "Черно море".

- Обсъдихте ли вече с треньора Никола Спасов на каква позиция ще бъдеш на терена и има ли вариант да бъдеш негов наместник на зеления килим, т.е. да си играещ помощник-треньор?
- Говорихме на доста теми, но не сме обсъждали на какъв пост ще ме използва. Вече натрупах доста опит, но Никола Спасов ще преценява къде и как ще ме използва. Колкото до играещ треньор, не мисля, че е редно. Важното е да успея да пресъздавам на терена идеите на наставника, да си помагаме със съотборниците, за да има резултати.

- След като 2 години бе извън България, имаш ли представа от състоянието на "Черно море", що за отбор е, с какъв капацитет разполага?
- За престоя си в чужбина съм пропуснал малко срещи, като през този сезон не са повече от 1-2 мача, които да не съм наблюдавал по телевизията. Следя отбора, интересувам се, чета всичко, свързано с него. Отборът има голям потенциал, а и разполага с доста опитни състезатели. С голяма част от момчетата се познаваме и съм наясно кой какво може от тях. Убеден съм, че след добра зимна подготовка ще изградим боеспособен състав за втория полусезон. "Черно море" спечели Купата на България и суперкупата на страната през миналия сезон, което не е никак за подценяване както за отбор, така и за уменията на треньора Никола Спасов. Отпадането от "Берое" за купата наскоро, както и загубите от "Лудогорец" и "Пирин", според мен са плод на моментно състояние, но съм убеден, че положителните неща тепърва предстоят.

- Наскоро се върна в България, но успя ли вече да се потопиш в родната действителност и реалност?
- Да, не ми трябваше много време (смее се). В България нещата са сложни във всеки един отрасъл или част от живота, та и футболът не прави изключение.

- А какво ти е мнението за изваждането на "Литекс" от "А" група? (б.а. - разговорът с Георги Илиев е минути след като решението на ДК стана факт).
- От теб научавам, не знаех, че са изхвърлили отбора на "Литекс". В последните дни това бе тема номер 1. Всички хора, свързани с българския футбол, както и феновете, пишеха и говореха само за това. Не знам как да коментирам ситуацията, тъй като си има компетентни органи. Тепърва ще се дискутира още и ще има достатъчно работа за вас, журналистите.

- А със ситуацията в друг твой бивш отбор - ЦСКА, запознат ли си?
- Разбира се, наясно съм. Имам достатъчно информация, знам къде и с кой играе ЦСКА, но имам една песимистична прогноза, че още доста отбори ще преминат през състоянието на "червените".

- Да се върнем към престоя ти в Китай. Доволен ли си от него?
- Няма от какво да съм недоволен, след като в последното първенство в китайската Висша лига тимът на "Шъдзяджуан" завърши на седмо място, и то като новак. Можехме да финишираме и по-напред, но загубихме последните си два шампионатни мача. Когато отидох в отбора, бяхме във втора дивизия и целите тогава ни бяха да се класираме на 5-о или 6-о място, но нещата тръгнаха добре за нас и завършиха още по-добре, след като влязохме в елита. Разбира се, всички ни заклеймиха като тотален аутсайдер, но ние ги опровергахме. Радостен съм, че с отбор от малко градче успяхме да постигнем това.

- Разкажи ни повече за работата на треньора на "Шъдзяджуан" Ясен Петров, за школата на клуба, както и за разликата между елита и втора дивизия в Китай.
- Всяко начало е трудно, особено в държава, в която стъпваш за първи път, културата и храната са много различни, не знаеш езика. В отбора бяхме петима, а на моменти и шестима българи, та беше хубаво и приятно, когато можеш да размениш с някой дума на твоя роден език, да споделиш проблемите си и да има кой да те разбере, естествено. За работата на Ясен Петров няма какво да говоря, тъй като постиженията му там са красноречиви. Школа клубът няма, тъй като едва от 2-3 години е с професионален статут, но има втори отбор, в който играят футболисти от други близки градове и се обиграват. Разбира се, че има разлика между първа и втора дивизия, но това е нормално. В елита на Китай има 4-5 отбора с огромни възможности и бюджет и те си оспорват титлата почти винаги. В първенството играха футболисти като Дрогба и Анелка, а на настоящия шампион "Гуангджу Евъргранде" е воден от легендата на бразилския футбол и световен шампион със "златистите" Луиш Фелипе Сколари. Отборът спечели Азиатската шампионска лига и сега участва на Световното клубно първенство в Япония, където ще играе на полуфинал срещу "Барселона".

- Къде е разликата между китайския и българския футбол?
- В очакванията. Нашият футбол не е по-слаб от китайския, но там се работи по-правилно, няма натиск и напрежение, базите и терените няма какво да ги коментирам, но искам да си пожелая в най-скоро време да имаме такива. В България стартират 10 отбора, а титлата е една. Всеки един се спряга за титлата, всеки я иска, но реалностите са други и се знаят кои са обичайните заподозрени.

Източник: в. "7 дни спорт"


Още по темата: общо новини по темата: 101
23.02.2016
17.02.2016
17.02.2016
12.02.2016
12.02.2016
11.02.2016
предишна страница [ 1/17 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Футболна лига за ветерани 40+ стартира във Варна
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: