Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
Националката Жана Тодорова: Наш ред е да поемем отговорността, знаем как да я носим
Автор: Стойчо Генов 15:06 / 09.07.2020Коментари (0)1586
© CEV
Жана Тодорова е една от звездите в женския национален отбор на България. Въпреки че е само на 23, либерото на Марица вече е бронзов медалист от световното първенство до 23 години в Словения. Пловдивчанката даде интервю за официалния сайт на БФ Волейбол.

Как приехте в националния отбор думите на президента Любо Ганев, че 2021-а ще е годината на женския волейбол за България?

Наистина беше вълнуващо да чуем тези думи от г-н Ганев. Той показа огромно уважение и постави акцент върху нас. Не се съмнявам във всичко казано от ръководството на федерацията. Наш ред е да поемем отговорността и мисля, че знаем как да я носим. На първо място трябва да благодарим за предоставените много добри условия за тренировка. Всички съзнаваме, че са нужни повече усилия заради трудната обстановка.

Коя е най-важната ви цел през 2021 година?

Поставям на първо място европейското първенство. Също така е много важно изкачването ни в Лигата на нациите. Там съществува страхотна конкуренция и това е ценно за нас като отбор. Когато се срещаме с най-добрите, критериите ти се повишават и израстваш.

България е един от домакините на европейското първенство. Само мечта ли е да говорим за титла от турнира?

Страхотно е, че ще бъдем сред домакините. Публиката може да те накара да надскочиш възможностите си. Дали титлата е моя мечта, мога да отговоря най-точно на игрището, а не с думи. Някой беше казал, че мечтите са семената на промяната. Нека мечтаем!

Малко не стигна на отбора да се класира за олимпиадата. Какво най-вече трябва да подобрите?

Бяхме колкото близо, толкова и далече. На пръв поглед са няколко точки разлика и късмет. Влияние оказа отсъствието на някои от нашите най-класни състезателки и техния опит. Не можем да отдадем загубата само на младостта. Видя се, че технически отстъпвахме на американките. Това са факти, пред които не можем да си затворим очите. Мисля, че имаме потенциал и с правилна работа вярвам, че можем да изградим сериозно име в световния волейбол.

Въпреки че сте само на 23 години, в кариерата си имате участие на европейско първенство през 2013-а и на Европейските игри в Баку през 2015-а. Имате и бронз на световното до 23 години в Словения. Кои са най-паметите ви моменти досега?

Най-ярките и хубави спомени са бронзът от световното първенство в Словения и спечелването на Златната лига в Перу. Насладата от възнаградения труд е вдъхновяваща.

Една от много коментираните теми е, че Любо Ганев забрани да има различно отношение към мъжкия и женския волейбол. Как гледате на това?

Мъжете са заслужили да получават в миналото по-добри условия и да са приоритет на федерацията. Надявам се, че ще успеем да оправдаем гласуваното ни доверие. С успехи ще се върне и интересът към женският волейбол.

Имало ли е завист от страна на дамите заради давания приоритет към мъжете досега?

Категорично не е имало завист.

Как успяхте да се справите с поддържане на форма по време на пандемията?

Беше тежко както за нас, така и за всички спортисти от целия свят. Доколкото можем, поддържахме физическа форма във вкъщи, но на всеки е ясно, че това е крайно недостатъчно. Сега сме зажаднели за насладата от играта. Надявам се и да сме успели да намерим нещо положително от ситуацията. Загубата учи на най-ценни неща.

Вече доста време сте на лагер. В каква форма сте?

Първите две седмици имахме само физическа подготовка. Обръщаме внимание на нея, за да избегнем контузии. Мисля, че след паузата ще са ни нужни около два-три месеца, за да влезем във форма.

Участвате в най-силния български женски тим Марица. Какво е да се играе като с равен срещу грандовете от Шампионската лига?

Мачовете от Шампионска лига са едно от най-вълнуващите неща в кариерата ми. Атмосферата в Пловдив може да ти даде крила.

Каква е целта за новия сезон?

Целта ще бъде достойно представяне в Шампионска лига. Там всяка победа е празник. От първенството в България- безапелационно спечелване на титлата и Купа България.

Преди волейбола сте тренирала плуване, футбол и тенис на корт. Как избрахте спорта?

Мисля, че волейболът избра мен.

Играете на позиция либеро. С какво тя е по-различна от останалите?

Важно нещо е да имаш лидерски качества, защото либерото държи посрещането на отбора. То трябва да подсказва позициите на своите съотборници преди противниковия сервиз. Трябва да си изградил доверие в тях, за да може те да те слушат и изпълняват това, което им казваш. Психологичната страна е много важна, твоите съотборници да ти имат доверие. Мисля че либерото трябва да е и човекът, който показва, че няма невъзможна защита. Това повлича отбора след теб.

Какво означават за вас признанието най-добър защитник в Лигата на нациите и на световно първенство до 23 години?

Носи удовлетворение от всички тези усилия през годините. Важно е да си стъпил здраво на земята. Наградите са мотивация и отговорност да не падаш под нивото, което си достигнал.

Още по темата: общо новини по темата: 216
14.10.2022
27.09.2022
13.09.2022
11.09.2022
28.08.2022
26.08.2022
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Илиан Илиев е най-добрият треньор в България
Футболист на Левски с най-красивия гол за 2023 година
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Георги Тошев за Гонзо: Спечели човек, овъртолен в схеми, със семпла кариера и нечленоразделна реч
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: