Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (0) | Вчера (2)
28 години от мига, в който Господ беше българин!
Автор: Стойчо Генов 09:04 / 17.11.2021Коментари (1)816
Днес България отбелязва 28 години от една от най-значимите дати във футболната си история. На 17 ноември 1993 г. националният ни отбор печели с 2:1 като гост на Франция с попадение на Емил Костадинов в последната секунда на редовното време и се класира за финалите на световното първенство в САЩ. Там тимът на Димитър Пенев постига най-големия успех на "трикольорите“, стигайки до бронзовите медали.

Събитията в нашата квалификационна група се развиват така, че два кръга преди края Франция, водена от Жерар Улие и с футболисти от ранга на Жан-Пиер Папен, Ерик Кантона, Дидие Дешан, Лоран Блан, Давид Жинола и Марсел Десаи, се чувства сигурна за класирането си за първенството в САЩ. На 8 септември 1993 г. България завършва 1:1 с Швеция в София, докато французите печелят с 2:0 като гост на Финландия и се нуждаят само от точка в последните си два двубоя, за да подпечатат визите за световните финали.

Месец по-късно обаче България постига изразителна победа над Австрия с 4:1 у дома, а "петлите“ сензационно губят с 2:3 в Париж от Израел. До 83-ата минута тимът на Улие води с 2:1, но с попадения на Еял Беркович и Реувен Атар гостите стигат до победата и превръщат сблъсъка между Франция и България в последния кръг в същински финал.

Двубоят се играе пред близо 50 хиляди зрители на "Парк де Пренс“ и е един от най-драматичните в цялата история на европейския футбол. Началото за нашите е трудно – в 32-ата минута Ерик Кантона открива резултата след подаване на Папен и удар от въздуха.

България обаче бързо се връща в играта – малко след това Емил Костадинов засича неспасяемо с глава центриране на Красимир Балъков от ъглов удар и двата тима се оттеглят при равенство на почивката. То се запазва до самия край
, когато се ражда легендата за "Господ е българин“.

Секунди преди изтичането на редовното време Красимир Балъков подава към Любослав Пенев, който от своя страна пуска прехвърлящ пас към набралия скорост Костадинов. Крилото поема топката във въздуха и миг преди Лоран Блан да връхлети в краката му изстрелва истински снаряд под рамката на вратата на Бернар Лама – 2:1 за България!

Драматичната победа класира националния ни тим за шести път на финали на световно първенство. По терените в САЩ, водени от славния капитан Борислав Михайлов, българите отново пишат история. Освен че записва първи успех на мондиал (4:0 над Гърция), тимът на Димитър Пенев постига знаменити победи над Аржентина, Мексико и актуалния световен шампион Германия, за да се окичи с бронзовите медали.

17 ноември 1993 г., квалификация за Мондиал 1994, Зона Европа, група 6

Франция - България 1:2

Франция: Лама, Десаи, Пти, Рош, Блан, Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80 - Герен), Папен (72 - Жинола), Кантона.

Селекционер: Жерар Улие.

БЪЛГАРИЯБорислав Михайлов, Емил Кременлиев, Трифон Иванов, Петър Хубчев, Цанко Цветанов (81 - Даниел Боримиров), Красимир Балъков, Йордан Лечков (81 - Петър Алекандров), Златко Янков, Емил Костадинов, Любослав ПеневХристо Стоичков.

Селекционер: Димитър Пенев.

Голмайстори: 1:0 Ерик Кантона 32, 1:1 Емил Костадинов 37, 1:2 Емил Костадинов 90.

Съдия: Лесли Мотръм (Шотландия).

Париж, стадион "Парк де Пренс“, 48 402 зрители.

Припомнете си великия за България мач в прикаченото видео!

Още по темата: общо новини по темата: 145
10.01.2024
20.11.2023
19.11.2023
16.11.2023
16.11.2023
16.11.2023
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Всяка година отбелязваме това събитие, станахме за посмешище вече. Каква радост за една малка искрица живот в един футболен мъртвец.
Коментарите са на публикуващите ги. Varna24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Актуални Четени Теми
Илиан Илиев е най-добрият треньор в България
Футболист на Левски с най-красивия гол за 2023 година
Григор Димитров със сигурност се изкачва в световната ранглиста
Медведев направи услуга на Григор Димитров и е на финал на Индиън Уелс
Георги Тошев за Гонзо: Спечели човек, овъртолен в схеми, със семпла кариера и нечленоразделна реч
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: