Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
НачалоФутболБаскетболВолейболДругиДЮШФутзалИнтервюСтатистики
Спортните новини: Днес (3) | Вчера (7)
БФТ: Шестима украински тенисисти вече тренират в България
Автор: Екип Varna24.bg 15:15 / 10.03.2022Коментари (0)570
©
Шестима състезатели от Украйна вече водят подготовка в България, възползвайки се от инициативата на Българската федерация по тенис. Това съобщи отговорникът по координацията и директор "Развитие" към БФТ Илия Атанасов. 

На пресконференция в хотел "Кристъл Палас" в София днес той представи възможностите за украинските тенисисти заедно с лицето на кампанията сред играчите - лидерът на българския национален отбор за Купа "Дейвис" Димитър Кузманов.

"Днес е 15-ият ден от войната. Не са изминали и 48 часа, откакто Българската федерация по тенис обяви инициативата за подпомагане на всички украински тенисисти и техните семейства, които пристигнат или се установят в нашата страна. Имаме една изключително бърза реакция от страна на всички български клубове, треньори и състезатели.

Повече от 20 клуба към момента са предоставили възможност за прием на украински бежанци. Най-напред по териториален принцип реагираха колегите от Североизточния регион и от Черноморския регион. Във Варна, Добрич и Русе първите състезатели вече са настанени и осъществяват своята дейност. Тренировките за тях са абсолютно безплатни.

Ние имаме прекрасна комуникация с колегите от Украинската тенис федерация и координираме логистиката между българските и украинските клубове. Разбира се, всичко е много динамично и тази вълна продължава. Някои сега са по границите, но ние вече имаме превантивна комуникация с клубовете и семействата, които са готови да ги приемат.

Този процес тепърва ще продължи. Имаме клубове от абсолютно всички региони в България, които предоставят своите услуги. Искам да благодаря на всички колеги, на тенис гилдията, която прояви такава съпричастност в този процес. За тези приятелски реакции и тази протегната ръка, за да могат украинските ни приятели да получат необходимата помощ.

Имаме данни, че в България са вече шест украински състезатели, които са ни потърсили. Тенис клуб "Черно море Елит", тенис клуб "Испано" също във Варна, тенис клуб "Изида" в Добрич вече осъществяват такава дейност. Колегите от Русе също са готови да приемат украински тенисисти. Комуникацията ни продължава и в момента, така че очакваме тази бройка само да нараства."

Междувременно треньорският съвет към федерацията прие решение, утвърдено от Управителния съвет, че тези украински състезатели, които решат да останат по-дълго време в България, ще получат възможност да участват във всички турнири от държавния календар, без да се налага допълнително картотекиране.

По този повод Димитър Кузманов коментира:

"Още веднъж искам да благодаря на федерацията за тази инициатива, защото това, което се случва в Украйна в момента, е много жестоко. Ако някой се чуди защо сме се заели с това, отговорът е, че това може да се случи на всеки от нас, на всяка една държава, не дай Боже, разбира се. Това е най-малкото, което ние можем да направим, това е най-хуманното.

Много съм щастлив, че мога да помогна - както аз, така и моите колеги. За нас това е много важно, защото се опитваме да се поставим на тяхно място. Приемаме го присърце и въпреки всички проблеми и спънки за нас сега това е основен ангажимент. Щастлив съм, че всички колеги се обединиха около този жест.

Като спорт, който е може би най-разпространен в България след футбола - с най-много състезатели и клубове, бихме се радвали, ако и други федерации също последват нашия пример. Би било чудесно, ако всички спортове успеят да подадат ръка на украинските състезатели от своите дисциплини. Радваме се, че ние можем да бъдем този пример, защото е наш дълг да го направим."

Още по темата: общо новини по темата: 4520
21.03.2024
20.03.2024
12.03.2024
10.03.2024
09.03.2024
07.03.2024
предишна страница [ 1/754 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Актуални Четени Теми
Вижте отново победата на Димитров над Алкарас в последния им двубой
Фаворит ли е Григор Димитров срещу Карлос Алкарас?
Футболна лига за ветерани 40+ стартира във Варна
Участници от 9 държави мерят сили в Международен турнир по фигурно пързаляне край Варна
Григор Димитров редом до Зверев и Циципас в нова класация
Класиране Резултати
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0888 53 26 24

novini@varna24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Варненци във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Статистика: